Beszámoló a vecsési babahordozó napról

Dátum: 2010. 11. 02., 0 hozzászólás
Kategória: NBH

Idén első alkalommal Vecsésen is csatlakoztunk a Nemzetközi Babahordozó Hét programsorozatához egy félnapos programmal: október 7-én, csütörtökön 10-től 13 óráig ünnepeltük a babahordozást a vecsési kismamákkal.

Közel egy éve már annak, hogy a Mamami fórumon a Mamami(ni) közösségeken belül megalakult a vecsési csapat. A virtuális találkozót hamarosan személyes összejövetelek követték, jó volt megtapasztalni, hogy szép számban vagyunk itt helyben is olyan anyukák, akik számára fontos a hordozás. Kezdetektől állandó beszédtémánk volt, hogy jó lenne Vecsésen „felkavarni az állóvizet”, és feléleszteni a kapcsolatot a sok kismama és kisgyermekes édesanya között, akik itt laknak a környéken, de nincs lehetőségük eljárni egy olyan helyre vagy közösségbe, ahol lenne alkalom az ismerkedésre, a tapasztalatcserére és egymás megerősítésére.

A Babahordozó Hét közeledtével – látva a sok vidéki programot – gondoltunk egyet és úgy határoztunk, az Ölbebaba Egyesület tagjaiként mi is csatlakozunk Hordozó Héthez. Kibéreltük a vecsési gyermekkönyvtár különtermét, megterveztük a programot, plakátokat sokszorosítottunk és ragasztottunk, majd a nagy nap előtt a konyhában szorgoskodtunk, hogy a büféasztalon házi finomságokkal vendégeljük meg a résztvevőket.

Csütörtökön napsütéses reggelre ébredtünk, berendeztük a termet, játékszőnyeget, pelenkázót helyeztünk el, kiraktuk a hordozóeszközöket, megterítettük a büféasztalt, teát főztünk, és izgatottan vártuk a vendégeket. Nem kellett csalódnunk; anyukák és babák sorban érkeztek, hamarosan tele volt a terem futkosó gyerekekkel és mosolygó édesanyákkal. A szervezőcsapaton felül kb. 15 édesanya és baba jött el a rendezvényre.

A fél napos program keretében két témáról beszélgettünk:

  1. A hordozásról Mátyásné dr. Földi Zsuzsa baba- és gyermekhordozási tanácsadó (és nem utolsósorban az esemény egyik főszervezője) tartott érdekes előadást, ami alapján bárki meggyőződhetett róla, hogy hordozni nem csak praktikus, de anya és baba számára is egy csodálatos élmény, számos pozitív testi-lelki hatással.
  2. A szoptatásról Werner Katalin IBCLC szoptatási tanácsadó beszélt. Ez utóbbi témát sajnos Katalin torokgyulladása és gyenge hangja, valamint az egyre nagyobb gyerekzsivaj miatt már nem tudtuk olyan szinten átbeszélni, amennyire szerettük volna. Bízunk benne, hogy ha ott helyben nem is, de a későbbiekben a kismamák már tudni fogják, hogy szoptatási problémájuk esetén hova fordulhatnak, és reméljük lesz még alkalmunk rá, hogy Katalin újra elfogadja a meghívásunkat.

A beszélgetések után, Zsuzsa és Petra segítettek az érdeklődőknek kipróbálni a hordozást és eligazodni a hordozóeszközök tengerében.

A nagy létszám és a jó hangulat meggyőzött minket, hogy Vecsésen nagy igény van a kismamák részéről egy helyre, egy közösségre, ahol időről időre találkozhatnánk, beszélgethetnénk, ismerkedhetnénk. Nem gondolkoztunk sokáig, a program utáni első utunk a könyvtár vezetőjéhez vezetett, akinél aláírtuk a szerződést, miszerint minden hónap 2. keddjén kibéreljük a termet, és hordozós klubot indítunk! Bízunk benne, hogy kezdeményezésünk sikeres lesz, és jövőre a klub új tagjaival együtt ünnepelhetjük újra a babahordozást a hordozóhéten.

Klubunk blogja: hordozoklub-vecses.freeblog.hu

Írta: Toma Gáborné Ildi

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.

Szólj hozzá!

Név *

E-mail *

Honlap